Afgelopen week deed het Spaarne College mee aan de PET (Promotie Evenement Techniek) dagen die online plaatsvonden op 15 basisscholen uit de regio Haarlem. Op deze dagen wordt er extra aandacht aan het vak techniek gegeven. Het Spaarne College had een toffe knikkerbaan challenge opgezet. Klik op de link of scan de qr-code hiernaast om de challenge te openen.

Hoe is de knikkerbaan challenge ontstaan?

Meneer Vermeulen, docent techniek (smart technology) op het Spaarne College, heeft deze challenge samen met andere collega’s bedacht en opgezet. ‘Ik was op zoek naar een uitdaging voor de leerlingen waar ze bij moesten samenwerken én ik wilde dat hun probleemoplossend vermogen aangesproken zou worden. Nog een vereiste was dat de challenge opgezet moest kunnen worden met beperkte middelen; papier en lijm in ons geval.’’ De challenge is opgezet om leerlingen te leren een project of probleem op te splitsen in deelproblemen en deze in een logische volgorde op te lossen. ’’Op het Spaarne College volgen leerlingen het vak smart technology, waar we wekelijks dit soort uitdagingen aangaan. Wij proberen de manier van denken te veranderen en leerlingen te laten denken in creatieve oplossingen.’’

Waarom doet het Spaarne College mee aan de PET dagen?

Basisschoolleerlingen leren tijdens de PET dagen op een ontspannen en ongedwongen wijze wat de verschillende mogelijkheden binnen de technische sector zijn. Ons doel is alle kinderen kennis te laten maken met de 7 werelden van techniek en hun het verschil te laten ervaren. In de knikkerbaan challenge komen verschillende elementen van techniek aan het bod: een kettingreactie, transport, science en constructietechniek.

PET dagen en STO ter promotie van techniek

De knikkerbaan challenge is opgezet als onderdeel van de PET dagen. De PET dagen worden al jaren georganiseerd om leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool kennis te laten maken met de 7 werelden van techniek. In samenwerking met de 3Dmakerszone, kinderopvang les petits, het Haarlemcollege en meerdere bedrijven uit de regio is dit jaar het online programma ingericht.

Naast de PET dagen geeft het Spaarne College ook meer aandacht aan techniek vanuit STO (Sterk Techniekonderwijs). Dankzij STO kan het Spaarne College moderne, technische machines en apparaten aanschaffen. Zo wordt er in het vak techniek les gegeven in robotica en zullen we aankomend schooljaar gebruik gaan maken van VR-brillen en Holo-lensen bij het profiel Bouwen, Wonen en Interieur.

Het Nationaal Techniekpact

De PET dagen zijn onderdeel van het programma van het Nationaal Techniekpact. Diverse partijen hebben de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk jongeren enthousiast te maken om voor techniek te kiezen in het voortgezet onderwijs en om later in deze sector te gaan werken. Dit pact is gesloten, omdat techniek onze toekomst is en het mooi zou zijn als alle banen in de techniek ingevuld kunnen worden.