Maandag 19 september 2022
Afgelopen week organiseerde het Spaarne College diverse activiteiten rondom het thema (plastic)afval en duurzaamheid. De aanleiding hiervoor is de wereldwijde actiedag World Cleanup Day (17 sept). In Nederland is de Plastic Soup Foundation de motor achter deze dag, waarbij het stoppen van plasticvervuiling centraal staat en dit thema op een actieve manier aangepakt wordt.
Gerecyclede ereboog van plastic tassen
Docenten van het vak kunst en cultuur hebben afgelopen week samen met hun leerlingen pompons gemaakt van plastic tassen. Deze plastic pompons zijn aan een frame gemonteerd. Hierdoor is een prachtige gerecyclede ereboog ontstaan. Deze boog stond afgelopen week te stralen, maar zal ook gebruikt worden tijdens de open dagen, de diploma-uitreiking en andere evenementen.
Gastlessen Plastic Soup Foundation
Leerlingen uit de tweedeklassen kregen afgelopen week tijdens de biologieles bezoek van de Plastic Soup Foundation. Een live uitleg spreekt natuurlijk veel meer tot de verbeelding dan een les uit boeken over milieu en duurzaamheid. Derdejaars en vierdejaars leerlingen volgen deze week interactieve lessen van de Plastic Soup Foundation en gaan tijdens de les op straat afval inzamelen en in kaart brengen middels de app Litterati.
The game is on!
Bewustwording creëren heeft natuurlijk het meest effect door zelf te ervaren. Daarom hebben onze eerstejaars leerlingen afgelopen week afval geprikt op en rondom ons schoolterrein.
In de les leerden zij meer over afval, de gevolgen van afval en recycling. Tevens onderzochten zij op welke manieren wij op school afval inzamelen. Denk daarbij aan (grotendeels) gescheiden afval inzameling, de samenwerking met NL Schoon, plastic flesjes inzameling middels grote PETman flessen en bouwafval afkomstig van het profiel Bouwen, Wonen en Interieur.
De meest actieve afvalinzamelaars hebben een mooie passende prijs gewonnen. Zij mogen namelijk een upcycle kunstwerk gaan maken met kunstenaar Ap Esenbrink.
Toekomstplannen rondom afval
Tot slot hangen er posters door de school om aandacht te genereren voor dit onderwerp én hebben een aantal mentoren aandacht besteed aan dit onderwerp tijdens hun mentorles. De Gemeente Haarlem heeft ons in contact gebracht met een aantal belangrijke Haarlemse ondernemers die zich bezighouden op het gebied van duurzaamheid en (verminderen en awareness creëren over de gevolgen van) afval. In de toekomst hebben we mooie duurzame activiteiten gepland staan met SUPmission en waarschijnlijk ook met de Pinguin. Waarschijnlijk volgen er meer samenwerkingen. Tevens loopt er een plan om al het afval binnen de school volledig gescheiden in te gaan zamelen.