Reanimatieonderwijs op school - Spaarne college foto2

Deze week is het zo ver: wij vieren op onze school niet één, maar twee dagen ‘de Dag van de Gezonde Schoolkantine’! Sinds de start van het Spaarne College in 2020 is onze school een Gezonde School. Dit betekent dat gezondheid in het breedste begrip een belangrijke rol in onze school speelt. Een landelijke dag als deze laten we dus niet onopgemerkt voorbij gaan!

Drie jaar op rij bekroond met Gouden schaal

Het Voedingscentrum heeft onze school inmiddels drie jaar op rij bekroond met een Gouden Schaal. Dit betekent dat 80% van ons aanbod in de kantine en in de vendingmachines uit gezonde keuzes bestaat. Ook tijdens studiedagen, uitjes en op evenementen proberen wij zoveel mogelijk gezonde keuzes aan te bieden. Wij hechten veel waarde aan gezonde voeding, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen en medewerkers.

Gezonde voeding en meer

Naast het faciliteren van de Gezonde Schoolkantine bieden we standaard water via het watertappunt én verkopen wij flesjes water. Ook bieden wij alle medewerkers een recyclebare Dopperfles aan. Tot slot staan er op twee plekken in de kantine grote PET flessen waar leerlingen en medewerkers hun lege flesjes en blikjes in kunnen leveren. Ter stimulans wordt het geld gebruikt voor extra sport- en spelactiviteiten/materialen.

voeding gezonde schoolkantine spaarne college

Trots op onze Gezonde School

Naast gezonde voeding richten wij ons ook op de Gezonde School pijlers: Welbevinden, Roken, alcohol & drugs en Relaties & seksualiteit. Wij zijn al in het bezit van drie vignetten en hopen dit jaar ook het vignet Voeding te behalen.

gezondeschool spaarne college

Traktatie op de Dag van de Gezonde Schoolkantine

Op dinsdag 19 maart zullen wij de leerlingen én onze medewerkers verrassen met een zogenaamde yoghurtbar. Zij worden getrakteerd op yoghurt met fruit en verschillende gezonde toppings zoals chiazaad, kokosrasp, amandelschijfjes, kaneel en cacaonibs. De yoghurtbar wordt opgezet in samenwerking met Sil de Weerd van Beter (W)eten.

Donderdag 21 maart, op de landelijke themadag, wordt er gratis groente en fruit uitgedeeld aan de leerlingen en kunnen zij het bestaande broodje gezond die dag voor maar €1 kopen! Tot slot zetten we onze kantinemedewerkers die dag in het zonnetje.

Gezonde Schoolkantine initiatief Voedingscentrum

De Dag van de Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum. Met de Gezonde Schoolkantine worden leerlingen gestimuleerd om gezondere voedselkeuzes te maken. Het is één van de Gezonde School-activiteiten waarmee scholen in het voortgezet speciaal onderwijs kunnen werken aan het thema Voeding.

gezonde school - spaarne college01