Meneer Hoogland, docent geschiedenis en Mens & Maatschappij werkt sinds dit schooljaar op het Spaarne College. Voor de klas is hij helemaal in zijn element. Je zou denken dat hij dit al jaren doet. Maar schijn bedriegt, want dit is pas zijn eerste werkgever na zijn studie. Zijn vrolijke, uitbundige lach en hulpvaardige houding zijn al niet meer weg te denken binnen ons team. Hij neemt je mee en vertelt over één van zijn werkdagen.

Meneer Hoogland op Spaarne College

’Ik ben geen ochtendmens dus ik sleep mijzelf om 7 uur mijn bed uit. Ik douch, maak lunch klaar en ontbijt. Alhoewel, ontbijten is een groot woord want ik prop snel een broodje in mijn mond. Om half 9 begint mijn eerste les. Dus ik vertrek met haast om 8 uur, omdat ik weer eens de tijd vergeten ben.

De eerste uren van de dag geef ik les. Als ik een tussenuur heb ben ik te vinden in de personeelskamer waar ik probeer te werken, maar veelal wordt afgeleid door te kletsen met mijn collega’s. Ik doe toch een poging wat werk gedaan te krijgen zodat ik in de middag wat minder werk heb.

Koffie moment Spaarne College

In de pauzes ben ik te vinden met een bakkie koffie. Dit omdat ik door mijn standaardlunch “de tosti” te weinig tijd heb om deze te maken. Er waren vanochtend namelijk 150 andere collega’s met exact hetzelfde idee. De lunch wordt daarom meestal uitgesteld tot het einde van mijn lesuren of een haastige handeling in de tweede pauze. 

Tijdens mijn lessen probeer ik de sfeer er altijd goed in te houden. Duidelijkheid vind ik erg belangrijk, maar er is geen reden dat dit ten koste moet gaan van een praatje met de leerlingen. Het mag van mij wel een beetje gezellig zijn, zolang er maar gewerkt wordt.

Na mijn lessen begint vaak het echte werk: de Administratie. Yes, met een hoofdletter inderdaad. Huiswerk en toetsen opgeven, mailen met ouders en andere mailtjes beantwoorden. Vandaag heb ik een afspraak met collega’s om over een leerling te praten en ondersteun ik na mijn lessen een leerling die wat extra hulp nodig heeft. Ik probeer mijn extra klusjes vaak op één dag te doen met meer ruimte, zodat ik op mijn drukke dagen minder werk heb buiten de lessen. Soms kan je zelfs wat eerder naar huis.

Mijn werkdag eindigt meestal rond half 5. Soms wat eerder, soms wat later. Ik ga dan een paar keer per week samen met collega’s sporten in de gymzaal van school die we gratis mogen gebruiken. Zo ook vandaag. Morgen heb ik ook nog kickboxtraining van de Dunamare Academie. Als personeel mogen we gratis gebruik maken van alle trainingen (rondom verdieping van je functie, sport, vitaliteit en meer) die de academie gedurende het schooljaar aanbiedt. Super tof vind ik dat. Werken op het Spaarne college voelt voor mij niet als werken, juist daarom ben ik hier zo op mijn plek.’’