Deelname NK koken en serveren Spaarne college

Vlak voor de meivakantie hebben drie leerlingen, Stella, Isa en Joan, van onze school meegedaan aan het Nederlands kampioenschap Koken en Serveren. Met veel gedrevenheid, passie en motivatie streden zij en eindigden als vierde. Lees in dit artikel een live-verslag van die dag van hun trotse begeleider/ docent Horeca, bakkerij en recreatie, meneer Blok.

Het is bijna zo ver..

Woensdag 20 april 2022 bij scholengemeenschap de Rooi Pannen in Eindhoven. Het is 08:15 en de spanning stijgt op de gezichten van alle leerlingen. Ook de begeleiders beginnen wat onrustig rond te lopen en geven de leerlingen nog wat laatste tips en aanmoedigingen.
Om 08:30 gaan de deuren van de keuken en het restaurant open, worden de leerlingen ontvangen en krijgen zij een plek aangewezen in het lokaal. De begeleiders mogen nog een korte blik werpen in beide praktijklokalen, maar moeten dan toch echt vertrekken en dan kan de wedstrijd officieel beginnen.

Koks Isa en Stella in actie

Het keukenteam, Isa en Stella, moeten een 4-gangen menu bereiden. Zij hebben enkel ingrediënten en moeten dus alle bereidingen uit hun hoofd doen. De jury let bij het bereiden van de gerechten op het uitvoeren van de technieken, hygiëne, beroepshouding, smaak en presentatie. Naast het menu bereiden, wordt er ook beoordeeld op productherkenning.

Deelname NK koken en serveren Spaarne college

Joan legt gasten in de watten

In de bediening staat Joan. Zij moet de tafel voorbereiden voor de vier gasten die vanmiddag door haar in de watten gelegd gaan worden. Naast het dekken van de tafel moet ze een aperitief naar eigen inzicht maken in de vorm van een mocktail (alcoholvrije cocktail). Ook is er nog door de jury beoordeeld op een speciale koffie (latte-art), het aannemen van een reservering, een Kahootquiz met diverse vragen en het herkennen van fouten op een gedekte tafel.

Begeleiders worden in de watten gelegd

Terwijl de leerlingen zich in het zweet werken worden de begeleiders bezig gehouden met een excursie naar Rosval. Dit bedrijf produceert op maat gemaakte keukens en installeert deze ook met apparatuur en andere zaken. Op locatie is daar voor ons een 3-gangen menu bereid in de demo keuken. Heerlijk!

Pauze voor het moment van de waarheid

Om 13:00 zijn we terug, want onze horecatoppers krijgen 30 minuten pauze om wat te eten en te drinken. Dat ze keihard gewerkt hadden was te zien aan hun rode koppies. “Het gaat lekker,” zeggen ze in koor. Ze leggen uit dat ‘door hun deelname aan de voorrondes in maart ze ervaring hebben in wat er vandaag van ze verwacht wordt’. De dames moeten snel wat eten en drinken, want er moet nog wel het een en ander gebeuren en de gasten worden al om 13:30 verwacht.

Gasten/ jury beoordelen het harde werken

Na het placeren van de gasten kan het menu geserveerd worden. Voor de begeleiders en andere omstanders is er een showtafel neergezet waarop de gerechten gepresenteerd worden. Wat hebben onze meiden, maar ook de andere teams, prachtige gerechten gemaakt! Na afloop hoor ik alleen maar lovende geluiden van de gasten.

Prijsuitreiking

En dan… om 17:00 is het eindelijk zo ver! De prijsuitreiking. Vol spanning wachten we af wat de jury van de prestaties van onze talenten vond. Zowel de koks, Isa en Stella, als onze gastvrouw Joan, zijn op een prachtige 4de plek geëindigd.

 

NK koken en serveren

Volgend jaar graag weer!

In woorden is niet uit te drukken hoe ongelofelijk trots wij zijn op onze leerlingen! De gedrevenheid, passie, motivatie en inzet die zij geleverd hebben zijn een voorbeeld voor onze school en afdeling. Wij hopen in de toekomst ieder jaar mee te kunnen doen aan deze wedstrijd(en). De meiden hebben onze school in ieder geval op de kaart gezet en de lat hoog gelegd.