Het woord ‘gezond’ is over het algemeen hip, behalve onder jongeren. Zij denken vaak dat gezond eten ook meteen ‘minder of niet lekker’ is. Onze gezonde kantine wil dit vooroordeel doorbreken. Wij gingen in gesprek met de drijvende kracht achter de schoolkantine van het Spaarne College.

 

Wat houdt de gezonde kantine in?

“Vanuit het Voedingscentrum worden we ondersteund in hoe we een zogenaamde ‘gezonde kantine’ creëren. Hoe gezonder onze producten in de kantine zijn, hoe blijer en gezonder onze leerlingen worden. Het gaat er ons om dat wij leerlingen bewust willen maken van een gezonde levensstijl. Eten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar wat je drinkt, of je rookt, en hoeveel je beweegt en sport zijn ook allemaal elementen die meespelen in een gezonde levensstijl.”

Wat is de zilveren schaal?

“Wij werken veel samen met het Voedingscentrum. Zij geven handige tips en tools om gezondere producten aan te bieden in de kantine. Denk aan producten met veel vezels en vitamines, tussendoortjes van rond de 75 kilocalorieën, en lekkere en gezonde drankjes. Als kantine hopen we dit jaar de zilveren schaal te bemachtigen. Hier moeten we in elke productgroep (tussendoortje, broodjes, drank etc.) minstens één betere keuze aanbieden, ten minste 60% van wat we verkopen in de kantine moet een betere keuze zijn, er moeten fruit en groente worden verkocht, en water drinken zal worden gestimuleerd. Het lijkt erop dat we binnenkort een erkenning krijgen voor zilveren schaal!’’

Wat kunnen leerlingen verwachten van de kantine?

Leerlingen kunnen bij ons lekkere én gezonde producten kopen. Iedere dag streven we ernaar om meer aan te bieden uit de schijf van 5. Iedere week hebben we een ‘gezonde keuze’: broodje gezond, broodje kaas, broodje tonijn, sla en ei etc. Ook hebben we iedere week een ‘weekkeuze’: broodje focaccia of panini camembert en sla. Tot slot bieden we iedere dag 5 dagkeuzes aan, denk daarbij aan: mini autodrop, een klein zakje popcorn, fruit, de nakd-reep, notenmix, gedroogd fruit, een havermoutreep etc.

Wat zijn de plannen van de kantine?

  • De komende tijd willen we leerlingen laten proeven en ervaren. Zelfgemaakte producten zullen dus steeds vaker gratis in de kantine worden uitgedeeld. Als school willen we dat leerlingen meer leren over gezonde voeding, dit zal worden uitgelegd en gemaakt tijdens lessen op school.
  • Ook willen we de kantine dit jaar in een fris en vernieuwd jasje gaan steken.
  • Tot slot hopen we aan het eind van dit jaar de zilveren schaal van het Voedingscentrum te behalen. Dit betekent dat we voor 60% producten aanbieden die volgens het Voedingscentrum worden aangeduid als ‘betere keuze’ en dat we schoolbreed een voedingsbeleid hebben. Dit wordt meegenomen in de lessen, in de kantine en door onze leerlingen.